کلانشهر شدن نیاز به ملزوماتی دارد و بالانس جمعیتی یکی از این ملزومات است که مدیریت شهری کرمانشاه برای دستیابی به این بالانس از روند رو به رشد حاشیهنشینی در شهر کرمانشاه چشمپوشی میکند.
همه شهروندان واقفند که کلانشهر شدن امتیازات و امکانات زیادی را برای آنها به همراه دارد، اما شهر ما بهای سنگینی را برای دستیابی به سرانه جمعیتی متناسب با آن قرار است پرداخت کند.
تا به حال به این فکر کردهاید که کودکان کار، دستفرشان، متکدیان، معتادان ولگرد و... کجا زندگی میکنند، در محلههای سنگفرش شده بالای شهر یا در غیاب امکانات شهری و در کوچه پس کوچههای حاشیه شهر؟
شکلگیری فرهنگهای متفاوت با فرهنگ حاکم بر شهر در مناطق حاشیهنشین مشکلات متعددی را برای شهروندان به همراه داشته که عدم توجه به این معضل، تنشهای اجتماعی را ایجاد میکند.
ساخت و سازهای غیرمجاز در مناطق حاشیهای، توسعه غیراصولی و بیرویه شهر را در پی داشته و عدم اختصاص سرانههای استاندارد به مناطق حاشیهنشین شهر نیز از مشکلات عمده حاشیهنشینان است.
حاشیهنشینی در شهر ما عمدتا بهدلیل مهاجرت از روستاها به دلیل تفاوت فاحش امکانات رفاهی با شهرها و نبود زمینههای اشتغال برای جوانان روستایی یا بعضا افزایش قیمت اجاره و خرید مسکن در داخل شهر و مسائلی از این قبیل شکل گرفته است.
عدم رسیدگی به امورات این شهرکهای حاشیهنشین موجب افزایش آسیبهای اجتماعی در بین این قشر شده که آمار بالای وقوع جرم در بین ساکنان این مناطق گواهی بر این مدعاست که برخی از این مناطق میتوانند تبدیل به محل فروش و یا عرضه مواد مخدر و یا سایر تخلفات شوند.
آمار بیکاری بالا، رشد تقریبا روزافزون آمار جرائم و مسائل اینچنینی رهاورد این پدیده برای شهر کرمانشاه است که با مشکل وجود شهرکهای حاشیهای دست و پنجه نرم میکند.
* یکسوم شهر کرمانشاه را بافت فرسوده و حاشیهنشین تشکیل میدهد
معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرمانشاه اظهار داشت: با تأکیدات وزارت کشور، بحث حاشیهنشینی یکی از موضوعاتی است که بهصورت جدی در حال پیگیری است.
آیتالله آزرمی معضل حاشیهنشینی را یک مسئله چندوجهی عنوان کرد و ادامه داد: شهرداری، راه و شهرسازی، شورای اسلامی شهر و مجموعه سیاستگذاران حوزه شهری در این خصوص مسئولیتهای متفاوتی دارند.
وی با بیان اینکه حاشیهنشینان تنها در یک نقطه از شهر متمرکز نشدهاند، گفت: حاشیهنشینان در گوشه گوشه شهر پراکنده شده و در محلههای حاشیه شهر سکنی گزیدهاند.
معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه در خصوص آمار جرائم اتفاق افتاده در این مناطق، خاطرنشان کرد: ممکن است با نگاه به یک منطقه خاص روند رو به رشد جرائم را در مناطق مذکور متصور شد، اما چنین تلقی اشتباه است.
آزرمی با بیان اینکه یکسوم شهر کرمانشاه را بافت فرسوده و حاشیهنشین تشکیل میدهد، خاطرنشان کرد: این مناطق از نظر ساخت و ساز استانداردهای لازم را ندارند.
وی به مشکل انشعابات غیرمجاز آب و برق در مناطق حاشیهنشین شهر کرمانشاه اشاره کرد و بیان داشت: بسیاری از دستگاههای اجرایی از این روند شاکی هستند و خسارات زیادی را از این بابت تحمل میکنند.
معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه ایجاد فضاهای تفریحی، بهداشتی و درمانی و آموزشی در مناطق حاشیهنشین را جزء سیاستگذاریهای کلی وزارت کشور عنوان کرد و افزود: در خصوص برخورد با مسائلی از قبیل سرقت، خرید و فروش مواد مخدر و... در مناطق مذکور نیز همچنان پیگیر هستیم.
این مسئول همچنین از اقدام هماهنگ و سهجانبه نیروی انتظامی، بسیج و شهرداری کرمانشاه در قالب طرح «محافظ محله» که قرار است به تصویب برسد، خبر داد.
*راهکارهایی به جز گسترش حاشیهنشینی برای کلانشهر شدن وجود دارد
وی در خصوص چشمپوشی شهرداری از روند گسترش حاشیهنشینی برای دستیابی به بالانس جمعیتی به منظور مطرح کردن شهر کرمانشاه بهعنوان یک کلانشهر نیز گفت: این موضوع را قبول ندارم، چراکه پوشش تفاوت جمعیتی 70 الی 80 هزار نفری شهر کرمانشاه با کلانشهر از راههای دیگری نیز امکان دارد.
معاون سیاسی و امنیتی استانداری کرمانشاه ایجاد امکان فضای ساخت و ساز در بخش اصلی شهر را یکی از راهکارها برشمرد و خاطرنشان کرد: کلانشهر شدن زمینه استفاده از امکانات کشوری را فراهم میکند.
آزرمی با بیان اینکه محدوده قانونی شهر تعریف شده و قابل تغییر نیست، گفت: برای کلانشهر شدن آمار جمعیتی مربوط به سرشماریها و در درون محدوده قانونی شهر را میپذیرند.
*مناطق حاشیهنشین به کانون جرم تبدیل شدهاند
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان کرمانشاه نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرمانشاه اظهار داشت: مناطق حاشیهنشین در کرمانشاه به کانون جرم تبدیل شدهاند و مجرم صادر میکنند.
ارسلان حیدری تفاوت امکانات موجود در شهر و روستاها را یکی از عوامل مؤثر بر حاشیهنشینی برشمرد و افزود: در محیطهای حاشیهای بهدلیل محدود بودن نهادها و دستگاههای نظارتی، میزان کنترلهای محیطی کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: در نتیجه بینظمی، ایجاد اختلال، قانونشکنی و بیتوجهی به ضوابط، در نهایت ناهنجاریهای اجتماعی روز به روز توسعه و افزایش مییابد.
به گفته معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان کرمانشاه، پدیده حاشیهنشینی به دلیل پیامدهای مختلف از جمله سرقت، خرید و فروش مواد مخدر، اعتیاد، مشاغل کاذب و... تهدیدی برای امنیت شهرهاست.
حیدری با اشاره به اینکه برخورد با این مسئله تنها وظیفه پلیس نیست و همت جمعی نهادهای مختلف را میطلبد، افزود: پلیس حافظ نظم و امنیت در جامعه چه در مناطق حاشیهنشین و چه در مرکز شهر است.
وی پیگیری مشکلات حاشیهنشینی را نیازمند یک برنامه مدون دانست و خاطرنشان کرد: پلیس نیز در کنار سایر ارگانها اقدامات لازم را برای ایجاد امنیت و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در مناطق حاشیهنشین انجام میدهد.
*امتناع شهرداری از ارائه خدمت به حاشیهنشینان چالشهای اجتماعی را به دنبال دارد
عضو شورای اسلامی شهر کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرمانشاه اظهار داشت: متولی اصلی برخورد با ساخت و سازهای غیرمجاز در سطح شهر، شهرداری بوده و شورای شهر نیز معمولا در تمامی جلسات برگزار شده با شهرداری تذکرات لازم را میدهد.
سیداحسان احسانی بیان داشت: شورای اسلامی شهر کرمانشاه با تصویب مصوبات لازم در این خصوص به شهرداری در راستای توجه بیشتر به این موضوع و ممانعت از اینگونه ساخت و سازها کمک میکند.
به گفته این عضو شورای اسلامی شهر کرمانشاه، ساخت و سازها در سطح شهر باید با هماهنگی و اخذ مجوز از شهرداری باشد، در غیر این صورت با متخلفان برخورد قانونی و حتی تخریب ساخت و سازهای انجام شده صورت خواهد گرفت.
وی در خصوص ارائه خدمات شهرداری به ساکنان سازههای غیرمجاز نیز گفت: زمانیکه عدهای در مکانی ساکن میشوند، اگر شهرداری از ارائه خدمات به آنها امتناع کند، موجب چالشهای اجتماعی میشود.
احسانی با بیان اینکه سایر دستگاهها همچون مخابرات، برق و آب و فاضلاب به این مناطق خدمات ارائه میدهند، خاطرنشان کرد: با این وجود شهرداری هم ملزم به ارائه خدمت به آنها میشود.
عضو شورای اسلامی شهر کرمانشاه با تاکید بر اینکه اگر این دستگاهها از ارائه خدمات به آنها ممانعت کنند، مردم نیز ساکن نمیشوند، افزود: این دستگاهها بدون مجوز شهرداری و با ارائه خدمات به آنها، حقی را برای افراد مذکور بهوجود آوردهاند که شهرداری نیز موظف به خدمترسانی به چنین سکونتگاههایی است.
وی در مورد برخورد با افراد سودجویی که به قطعهبندی زمینهای حاشیه شهر و فروش آن به افراد عمدتاً کمدرآمد اقدام میکنند، بیان داشت: در این زمینه مراجع دیگری همچون دادستان و مدعیالعموم باید ورود پیدا کنند.
احسانی با تأکید بر لزوم برخورد قاطع با اینگونه متخلفان، خاطرنشان کرد: برخورد قانونی با این افراد و متخلفان میتواند درس عبرتی برای سایر افراد باشد.
*ایجاد تضادهای فرهنگی در مناطق حاشیهنشین
یک شهروند کرمانشاهی که از ساکنان یکی از شهرکهای حاشیهنشین اطراف شهر است در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرمانشاه دلیل سکونت خود در این شهرک را هزینه بالای اجاره مسکن در شهر کرمانشاه عنوان کرد.
عباس صالحی داشتن یک سرپناه را حق طبیعی هر شهروندی دانست و بیان داشت: زندگی در چنین مناطقی با وجود کمبود امکانات رفاهی بسیار سخت است.
وی به مشکلاتی که زندگی در این مناطق برای او و خانوادهاش ایجاد کرده اشاره کرد و افزود: وجود افرادی با فرهنگهای متفاوت در این شهرکهای حاشیهای موجب ایجاد تضادهای فرهنگی شده که مسئولان باید آن را مورد توجه داشته باشند.
این شهروند کرمانشاهی خاطرنشان کرد: این شهرکها به اماکنی برای جولان افراد مجرم تبدیل شده و انواع ناهنجاریهای اجتماعی در این مناطق رخ میدهد.
به هر حال شهر کرمانشاه نباید بهای سنگینی را برای تبدیل شدن به کلانشهر بپردازد؛ گسترش حاشیهنشینی پیامدهای مربوط به خود را به همراه دارد که جلوگیری از خسارات ناشی از بیتوجهی به آنها بهمراتب مهمتر از امتیازات کلانشهر شدن است.
نظرات شما عزیزان: